Mentaalisia malleja elämästä selviytymiseen

Ehkä kymmenen tai viisitoista vuotta sitten oli aikoja, jolloin kaikki tuntui vaikealta. Murehdin järjestään aamuyöt ja olin varma, että en selviä, mistään. Jossain kohti aloin pakon ja uupumuksen sanelemana kehitellä Alimman Hyväksytyn Suoriutumisen Strategioita (AHSS). Nyt, paljon myöhemmin, huomaan että olen selviytynyt elämässä aimo harppauksen eteenpäin. Tärkeää on ollut muilta ihmisiltä saatu apu, mutta myös itse brändäämäni mentaaliset kehykset ovat olleet ratkaisevassa asemassa. Olenkin alkanut harkita siirtymistä ihmisyyden seuraavalle tasolle, eli perustavani Life Coaching -yrityksen. Mutta ensin jaan teille pari vinkkiä siitä, kuinka selvitä mahdottomilta tuntuvista tilanteista.  

Niin kutsuttua Friistail-metodia voi toteuttaa useimmilla elämänalueilla. Se tuli tuotteistettua puolivahingossa, kun loistava ystäväni oli lähdössä ulkomaille muutaman vuoden tauon jälkeen. Häntä jännitti, löytyykö oikea lento ajoissa ja mitä ylimääräisiä koronatoimia kentällä on. Ja sitten tietysti se haastavin kaikista: kuinka ihmeessä pitää naama peruslukemilla turvatarkastuksessa?  

Ystäväni oli päättänyt saapua lentokentälle varmuuden vuoksi neljä tuntia etuajassa. Rauhoittelin häntä ja kehotin soveltamaan itse usein käyttämääni ajatusta ’tyyli on vapaa eikä sitä välttämättä tarvita ollenkaan’. Tämä niin kutsuttu Friistail-metodi perustuu siis siihen, että keskitytään putkinäköisesti omaan ydintavoitteeseen muiden mielipiteistä välittämättä. Jos ydintavoitteena on laskeutua kolmen tunnin kuluttua Saksaan, on aivan sama, ilmestyykö lentokoneeseen viime tipassa, kolmoissalkovilla tai vaikka pikku hiprakassa. Turvamiesten saattamana – erittäin jees tapa sekin. Onnistuminen on miltei väistämätöntä, jos keskittää koko elämänmittaisen viisautensa siihen, että pääsee neljän tunnin sisällä oikean koneen kyytiin. Joko matkustamoon tai rahdin puolelle.   

RAPU-menetelmä (Rima Alas, P*kaa Ulos) taas toimii laatumittarina tilanteissa, joissa se, että homma ylipäänsä tulee tehtyä, on moniverroin merkityksellisempää kuin se, kuinka laadukasta jälki on. Suosittelen lämpimästi käyttämään tätä mentaalista kehystä esimerkiksi gradua kirjoittaessa. Toki tällöin kannattaa etukäteen olla varma siitä, että ei haikaile tutkijan uraa. Olen menestyksellä soveltanut RAPU-menetelmää esimerkiksi kotiaskareissa kautta linjan, erinäisten byrokraattisten lomakkeiden täyttämisessä sekä ylipäänsä silloin, kuin ei yhtään jaksaisi, mutta on vaan pakko.   

Olennaista elämässä on tietysti erottaa tilanteet, joissa hommat pitää hoitaa oikeasti hyvin. Aina ei voi mennä alimman suoriutumisen taktiikalla, vaan välillä täytyy pyrkiä laatuun ja tyylikkääseen esitykseen. Mutta vastoin yleistä suomalaista mielenmaisemaa, ei läheskään aina.  

Mistä ihmeestä skarppaamista vaativat tilanteet sitten erottaa? Kuinka osata olla oikeassa kohtaa perusteellinen ja tehokas? Milloin taas voi huoletta heittää läskiksi ja soveltaa Friistailia tai RAPU-metodia?  

Tästä aiheesta opit lisää kahden päivän verkkokurssillani ’Tällaistakin olen tuumaillut’, 999e + alv. 

1 thought on “Mentaalisia malleja elämästä selviytymiseen

  1. Olipa hyvä kirjoitus ja opimme taas jotain. Voisimme ilmoittautua verkkokurssille täältä Vääksystä. Olisi aihetta ehkä, you know.

Leave a Comment